Ja jezeli bede mial czym przyjechac, to rowniez sie pisze
Opór przy skręcaniu kołami
Zwiń
X
-
Opór przy skręcaniu kołami
Witam,
Octavia (3 lata i 50kkm), zasiadłem za jej kierownicą po 2 latach i od razu zauważyłem, mniej delikatne wspomaganie (stawia większy opór niż w moim poprzednim 10letnim aucie). Dodatkowo przy ostatniej wymianie olejów i filtrów okazało się, że koła przednie stawiają opór próbując je skręcać rękoma na podnośniku. Diagnoza - wymiana łożyk amortyzatorół i poduszek.
Zanim wydam kasę, a wydam, bo dbam o auto, zabrałem się za czytanie archiwum tego forum i...
Wymianę łożysk sugerujecie dopiero po słyszalnym stukaniu podczas skręcania. Do tego autko ma niewielki przebieg, chociaż zdarzały się nie raz dziury przy większej prędkości. Czy opór przy kręceniu kołami może mieć coś wspólnego z odczuwalnym "mniejszym wspomaganiem"?
Którym elementom warto się przyjrzeć/wymienić:
- łożyska McPhersona
- poduszki amortyzatorów
- pompa wspomagania
- wymiana jakiegoś płynu?
- inne pomysły ?
Dodam, że problem jest nieodczuwalny przy normalnym użytkowaniu. Jestem z Trójmiasta, więc jeżeli ktoś ma pozytywne doświadczenia z jakimś specjalistą/warsztatem, to bardzo proszę o namiary na PW.Octavia Tour ICE+
President Harry II ASC + Florida :: AUDIO BLAUPUNKT Hamburg MP68 :: głośniki seria + wygłuszenie
-
-
Re: Opór przy skręcaniu kołami
w/g mnie łożyska McPhersona możesz wykluczyć. przy ich awarii podczas skręcania kierownicą na postoju słychać charakterystyczne trzaski
Zamieszczone przez paffo.... przy ostatniej wymianie olejów i filtrów okazało się, że koła przednie stawiają opór próbując je skręcać rękoma na podnośniku. Diagnoza - wymiana łożyk amortyzatorół i poduszek...
a może po prostu Ci się tylko wydaje bo długo nie prowadziłeś tego autka?
Komentarz
-
-
Re: Opór przy skręcaniu kołami
Zamieszczone przez Andjamam rozumieć że silnik chodził na biegu jałowym a mechanik próbował skręcać koła?
Zamieszczone przez Andjaa może po prostu Ci się tylko wydaje bo długo nie prowadziłeś tego autka?Octavia Tour ICE+
President Harry II ASC + Florida :: AUDIO BLAUPUNKT Hamburg MP68 :: głośniki seria + wygłuszenie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBpaffo, nie ma co gdybać. Najlepiej, powiedziałbym że na pewno trzeba porównać z inną octavią jak chodzi wspomaganie. Pamiętaj aby miała też silnik 1.9TDI i tą samą szerokość opon.
Bardziej mnie martwi diagnoza mechanika. Sam sprawdzałem jak auto było na podnośniku i faktycznie trzeba włożyć trochę siły, żeby skręcić kołami. Ale poduszki i łożyska, jak ledwo 50kkm nakręcone?Octavia Tour ICE+
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBpaffo, w OII jest inne wspomaganie. Sprawdź na OI jak pisałem.
Weź jeszcze WD40 i popryskaj w szczelinę na łożysku i pokręć kierownicą na włączonym silniku.Octavia Tour ICE+
Komentarz
-
Komentarz